Raport o stanie GMINY KLUCZBORK w 2023 roku

DRODZY MIESZKAŃCY,

Przedstawiam Państwu raport o stanie Gminy Kluczbork za 2023 r., który jest podsumowaniem naszej pracy i dokonań w minionym roku. Raport ten jest również wyrazem wdzięczności i uznania dla wszystkich, którzy przyczynili się do rozwoju naszej gminy: mieszkańców, sołtysów, radnych, pracowników urzędu i jednostek gminnych oraz partnerów społecznych i gospodarczych. Dziękuję Państwu za współpracę i zaangażowanie na rzecz dobra wspólnego.

Rok 2023 był rokiem wyjątkowych wyzwań. Światowa sytuacja gospodarcza, wysoka inflacja oraz ograniczenia w samorządności znacząco wpłynęły na nasze działania. Mimo tych przeciwności, skupiliśmy się na dostosowaniu naszych strategii, aby nadal zapewniać wysoki poziom usług i wsparcia dla naszej społeczności.

W odpowiedzi na rosnące ceny i ograniczone budżety, priorytetem stało się efektywne zarządzanie finansami miasta oraz poszukiwanie dodatkowych źródeł finansowania. Z dumą mogę stwierdzić, że, mimo ograniczeń, udało się nam realizować kluczowe projekty z zakresu ochrony zdrowia, edukacji, kultury, sportu i turystyki, które są tak ważne dla naszych mieszkańców.

Nadal jesteśmy dumni z osiągnięć naszych uczniów, skali zrealizowanych inwestycji oraz zakresu udzielonego wsparcia. Chociaż rok 2023 przyniósł wiele trudności, razem zdołaliśmy przezwyciężyć te wyzwania i kontynuować rozwój naszego miasta.

Raport przedstawiam Państwu w formie strony internetowej, co zapewni Państwu przejrzysty obraz zmian, jakie zaszły w naszym mieście nie tylko w ostatnim roku, ale również w ostatnich latach.

Jarosław Kielar

Burmistrz Kluczborka

CO ZNAJDZIESZ W RAPORCIE?

Jak wypadamy na tle innych gmin?

Gminy z grupy porównawczej - mapka.

Aby zweryfikować tempo rozwoju gminy, porównujemy się do 40 gmin miejsko-wiejskich, będących ośrodkami wielofunkcyjnymi.

Gmina Kluczbork na tle gmin należących do grupy porównawczej osiąga najlepsze wyniki w obszarze związanym z edukacją.