budownictwo, zagospodarowanie przestrzenne i inwestycje

infrastruKTURA DROGOWA

wydatki na transport i łączność w 2023 r.

do roku 2022

Wydatki poniesione na transport i łączność w 2023 r. były wyższe o prawie 5,2 mln zł w stosunku do wydatków jakie gmina poniosła w 2022 r. Łączne wydatki w tym obszarze w 2023 r. wyniosły 12.388.996,09 zł, co stanowiło 6,3% ogólnej kwoty wydatków Gminy. Ponad 23% wydatków na transport i łączność stanowiły wydatki bieżące, w tym rekompensata z tytułu usług transportu zbiorowego (432 tys. zł) oraz wydatki na bieżące utrzymanie dróg (2,4 mln zł). Pozostałe wydatki objęły działania inwestycyjne w obszarze dróg, ulic i chodników, które szczegółowo przedstawiono w zakładce Inwestycje.

Struktura wydatków na transport i łączność w 2023 r.

Liczba linii

autobusowych

Długość wyremontowanych dróg gminnych (w km)

Liczba zmodernizowanych

lamp ulicznych

Długość wyremontowanych

chodników (w km)

Długość linii

autobusowych (w km)

0,8

Długość nowo wybudowanych

dróg gminnych (w km)

Liczba nowych

lamp ulicznych

0,8

Długość nowo wybudowanych chodników (w km)

0,7

Długość nowowybudowanych ścieżek rowerowych

Liczba nowych publicznych miejsc parkingowych

Długość chodników wyremontowanych / zmodernizowanych

Ścieżka rowerowa na ul. Byczyńskiej

infrastruktura MIESZKANIOWA

Realizacja zadań związanych z gospodarką mieszkaniową stanowi odzwierciedlenie działań podejmowanych na podstawie polityki programów i strategii przyjętych przez władze Kluczborka. Do najważniejszych z nich należą:

Dokładniejszy opis wskazanych powyżej programów znajduje się w części raportu poświęconej Realizowanym politykom, programom i strategiom.

wydatki na gospodarkę mieszkaniową w 2023 r.

do roku 2022

Wydatki poniesione w obszarze gospodarki mieszkaniowej wyniosły w 2023 r. 16.930.467,25 zł. Wydatki bieżące obejmowały m.in. wynagrodzenia pracowników MZOK oraz osób zatrudnionych na podstawie umów cywilnoprawnych (inkasenci, palacze, stróże), wydatki na zakup paliwa, energii elektrycznej, cieplnej i wody, utrzymanie budynku i posesji administrowanych przez MZOK, remonty, utrzymanie zasobów mieszkaniowych i innych terenów gminnych, placów targowych, posesji oraz pokrycie straty w Dolinie Stobrawy Sp. z o.o.

Znaczącą część wydatków gminy w 2023 r. stanowiły wydatki majątkowe, w tym m.in.:

W 2023 r. Miasto kontynuowało działania związane z budową 150 mieszkań w ramach Społecznej Inicjatywy Mieszkaniowej. W 2021 r. zawarto umowę pomiędzy 12 samorządami (w tym Gmina Kluczbork), a Krajowym Zasobem Nieruchomości w sprawie budowy łącznie 1.200 mieszkań, w tym 150 mieszkań w Kluczborku.

0,1

Grunty przekazane/sprzedane inwestorom pod budownictwo mieszkaniowe (w ha)

4,5

Zasób gruntów gminnych przeznaczonych pod budownictwo mieszkaniowe
w 2023 r. (ha)

1,0

Zasób uzbrojonych gruntów gminnych przeznaczonych pod budownictwo mieszkaniowe w 2023 r. (ha)

Liczba wynajmowanych lokali mieszkalnych w 2023 r.

Liczba zawartych umów najmu gminnych lokali komunalnych w 2023 r.

Liczba rozwiązanych umów najmu gminnych lokali komunalnych w 2023 r.

Liczba wynajmowanych
lokali socjalnych w 2023 r.

Liczba zawartych umów najmu lokali socjalnych w 2023 r.

Liczba rozwiązanych umów najmu lokali socjalnych w 2023 r.

LOKALNA PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ

Wpływy z PIT i CIT na mieszkańca w 2023 r.

-10,39%

do roku 2022

Liczba podmiotów prowadzących działalność gospodarczą

Liczba wniosków o wpis do rejestru REGON

Liczba wniosków o wypis z rejestru REGON

Podatki dla przedsiębiorców w 2023 r.

W 2023 r. podjęto decyzję o utrzymaniu stawek podatku od nieruchomości i podatku od środków transportowych poniżej maksymalnych stawek, a w przypadku podatku od środków transportowych dla pojazdów są one znacznie niższe.

Taka polityka podatkowa jest wyrazem dążenia władz do zwiększania potencjału gospodarczego miasta i utrzymania płynności funkcjonowania lokalnych podmiotów gospodarczych. Ustalona wysokość obowiązujących stawek zapewnia stabilność finansową miasta, a przy tym daje gwarancję dysponowania środkami na finansowanie dalszego rozwoju i podejmowania inwestycji poprawiających uwarunkowania dla prowadzenia biznesu, w tym w ramach strefy ekonomicznej.

W 2023 r. wysokość wpływów z podatków PIT i CIT w przeliczeniu na 1 mieszkańca wyniosła 957 zł.

W 2023 r. Gmina Kluczbork zapewniła zwolnienie z podatku od nieruchomości dla przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą na terenie gminy

Ulgi przyznane przez Gminę Kluczbork dla 3 przedsiębiorców za tworzenie nowych miejsc pracy na łączna kwotę 16.904,24 zł

wyróżnienia i nagrody

Gmina Kluczbork liderem Powiatu Kluczborskiego 2023

Gmina Kluczbork zdobyła I miejsce w kategorii lider Powiatu kluczborskiego w prestiżowym Rankingu Gmin Województwa Opolskiego 2023.

Rankingi, opracowywane przez Fundację Rozwoju Demokracji Lokalnej, uwzględniają 16 wskaźników, obejmujących różnorodne obszary, takie jak wyniki egzaminów, pokrycie planami przestrzennymi, wydatki na współpracę z organizacjami pozarządowymi czy kształcenie pracowników samorządowych.

Mister Camping 2023 dla OTW Bąków

Polska Federacja Campingu i Caravanigu przyznała po raz kolejny Ośrodkowi Turystyczno-Wypoczynkowemu w Bąkowie tytuł Mister Camping w kat. campingów 2 gwiazdkowych.

Wyróżnienie dla Gminy Kluczbork w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Opolskiego za "OTW w Bąkowie. Camping nr 23"

Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna wyróżniła Gminę Kluczbork w konkursie na  Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Opolskiego za produkt pn.: "OTW w Bąkowie. Camping nr 23"

działania na rzecz inwestorów i przedsiębiorców

Wałbrzyska Specjalna Strefa Ekonomiczna

Pomoc publiczna na terenach Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej wynosi do 35% kosztów kwalifikowanych inwestycji (duże przedsiębiorstwa), 45 % dla MŚP i 55 %  dla małych firm. Pomoc dotyczy wielkości poniesionych kosztów inwestycji lub dwuletnich kosztów pracy pracowników nowo zatrudnionych.

W WSSE Kluczbork swoją siedzibę mają następujący przedsiębiorcy (na dzień 17 maja 2023 r.):

Więcej na temat uzbrojenia terenów WSSE w zakładce Inwestycje.

Certyfikat "Standardy obsługi inwestora w samorządzie opolskim" 2023

Gmina Kluczborka razem z 41 samorządami Województwa Opolskie otrzymała certyfikat za wdrożenie standardów obsługi inwestora

W dniu 22 czerwca 2023 r. podczas konferencji podsumowującej 4-letni projekt "Standardy obsługi inwestora w samorządzie opolskim" certyfikat odebrał Grzegorz Błażewski naczelnik Wydziału Promocji i Rozwoju Gminy, będący jednocześnie uczestnikiem projektu.

Projekt” Standardy obsługi inwestora w samorządzie opolskim” realizowany był przez Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki na podstawie umowy o dofinansowanie zawartej pomiędzy województwem opolskim a Ministrem Spraw Wewnętrznych i Administracji. Udział w uroczystej konferencji podsumowującej wzięli Szymon Ogłaza - Członek Zarządu Województwa Opolskiego, Tomasz Hanzel, dyrektor Opolskiego Centrum Rozwoju Gospodarki, Michał Wojczyszyn, z-ca dyrektora OCRG oraz przedstawiciele nagrodzonych jednostek samorządu terytorialnego.

Forum Lokalnego Biznesu

26 października 2023r. odbyło się  Forum Lokalnego Biznesu, które zostało otwarte przez Wiceburmistrza Romana Kamińskiego oraz Starostę Mirosława Bireckiego.

W forum wzięli udział kluczborscy przedsiębiorcy oraz uczniowie z Zespół Szkół  Nr 1 w Kluczborku. Forum zostało zorganizowane przez Nową Trybunę Opolska a partnerem strategicznym była Polska Agencja Inwestycji i Handlu – PAIH oraz Wałbrzyska Specjalna Strefa Ekonomiczna "INVEST-PARK".

Inicjowanie współpracy z instytucjami okołobiznesowymi

Gmina Kluczbork podejmuje działania na rzecz inicjowania współpracy z instytucjami okołobiznesowymi zapewniającymi wsparcie w tworzeniu, prowadzeniu i rozwijaniu działalności gospodarczej.

Gmina Kluczbork oferuje pomoc i współpracę z:

promocja przedsiębiorczości

Dodatkowo Gmina Kluczbork wspiera lokalnych przedsiębiorców poprzez zgłoszenia do ogólnopolskich konkursów i programów np.:

Wydarzenia z gminami partnerskimi i partnerami zagranicznymi

W 2023 r. na terenie gminy Kluczbork gościły liczne delegacje z zaprzyjaźnionych regionów, podobnie jak delegacja z Kluczborka odbyła wizyty zagraniczne w celu wymiany doświadczeń i nawiązania owocnej współpracy.

Spotkania z władzami Kluczborka, omówienie spraw, które są bliskie stronom, wskazanie inicjatyw jakie już w przeszłości zostały zrealizowane i dalsze plany współpracy to kluczowe tematy  podejmowane w trakcie wizyt. Był również czas na zwiedzanie gminy i wieczorne spotkania z przedstawicielami Kluczborka.

Wizyty w zaprzyjaźnionych regionach

Drużyna Oldboje Kluczbork wzięła udział w X Turnieju Oldbojów o Puchar Burmistrza Miasta Dzierżoniów.

Wizyta delegacji Gminy Kluczbork w Wells w dniach 16-19.11.2023r. z okazji jubileuszu 40-lecia miast partnerskich Bad Dürkheim i Wells.

Udział delegacji Gminy Kluczbork w spotkaniu miast partnerskich w Bad Dürkheim we wrześniu 2023 r.

Wizyta delegacji Gminy Kluczbork w dniach 1-3.09.2023 r. z okazji 43. Spotkania Byłych Kluczborczan w Hildesheim.

Wizyty w Gminie Kluczbork

Wizyta delegacji z Brzeżan (marzec 2023 r.).

Wizyta delegacji Dzierżoniowa podczas uroczystości z okazji 117 rocznicy śmierci ks. dr Jana Dzierżona w Łowkowicach, podczas których miało miejsce odsłonięcie pszczółki na pomniku ks. dr Jana Dzierżona.

Wizyta delegacji z czeskiego Mikroregionu ZAHORAN 25-26.9.2023r.

ZARZĄDZANIE PRZESTRZENIĄ

Uchwała Nr LVII/821/23 Rady Miejskiej w Kluczborku z dnia 29 marca 2023 r. w sprawie uchwalenia zmiany Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Kluczbork.

Odpowiednie zarządzanie przestrzenią w mieście ma bardzo duże znaczenie dla utrzymania porządku przestrzennego, a głównym narzędziem pozwalającym w długim okresie regulować strukturę funkcjonalno-przestrzenną miasta są miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego.

W 2023 r. uchwalono 2 nowe miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego oraz zmieniono 1 MPZP na terenie Gminy Kluczbork.

W Gminie Kluczbork 1/4 powierzchni objęta jest MPZP. W 2023 r. wydano 50 decyzji o warunkach zabudowy (głównie mieszkaniowej jednorodzinnej) i 5 decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego. Taki stan wpływa pozytywnie na wizerunek miasta oraz zadowolenie mieszkańców, a także jest gwarancją racjonalnego gospodarowania terenami dotąd niezabudowanymi.

W 2023 r. w trakcie opracowania było 5 miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego (lub ich zmian), z których 2 zostały uchwalone. W trakcie opracowania pozostały nadal 3 miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego.

Istnieje możliwość zapoznania się z MPZP Gminy Kluczbork w systemie Inspire Hub.

Mapka MPZP.

Pokrycie obszaru Gminy Kluczbork miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego w systemie InspireHub (więcej po kliknięciu w mapę).

Liczba MPZP

obowiązujących

Liczba planów

uchwalonych

Powierzchnia objęta

MPZP (ha)

Powierzchnia miasta

objęta MPZP

Najlepsza Przestrzeń Województwa Opolskiego 2023 - „Perła Przestrzeni 25-lecia”

Centrum Kluczborska Bajka wyróżnione nagrodą w konkursie „Perła Przestrzeni 25-lecia”

Celem konkursu było promowanie rozwiązań przestrzennych, które poprawiają jakość życia mieszkańców w województwie opolskim i które mogą służyć jako dobre praktyki dla samorządów. Do konkursu zgłoszono 36 przedsięwzięć z całej Opolszczyzny (9 w kategorii obiekt użyteczności publicznej, 12 w kategorii przestrzeń publiczna oraz 15 do nagrody Perła Przestrzeni 25-lecia).

Wyróżnienie w kategorii „Perła Przestrzeni 25-lecia” otrzymało Centrum Kluczborska Bajka, za przeprowadzoną z sukcesem kompleksową rewitalizację zdegradowanego terenu poprzemysłowego, przywracającą miastu przestrzeń tętniącą życiem, otwartą na potrzeby wszystkich mieszkańców miasta, z wykorzystaniem zachowanych i wyeksponowanych obiektów budownictwa przemysłowego do nowych funkcji społecznych, edukacyjnych i rozrywkowych.

Centrum Kluczborska Bajka jest dziś jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w Kluczborku. Teren został przemyślanie zagospodarowany, w sposób, który umożliwia korzystanie z niego przez bardzo dużą liczbę osób w różnym wieku. Na tym obszarze znajdują się:

Ochrona zabytków

W 2023 r. udzielano dotacji na łączna kwotę 190 000,00 zł: